Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

Vakcinacija

VAKCINACIJA

Vakcinacija predstavlja aktivnu imunizaciju organizma.Vakcinom se u organizam unose minimane količine virusa i bakterija koje pokreću imunološku reakciju i stvaranje antitela na date uzročnike.Solidan imunitet nastaje posle 10-14 dana.
Vakcinacija se vrši samo kod zdravih životinja,tako da joj uvek prethodi klinički pregled životinje i dehelmintizacija tj. tretman čišćenja protiv crevnih parazita.

Vakcine su najčešće polivalentne tj imaju više antigena kombinovanih u jednoj vakcini koji stimulišu razvijanje imuniteta za više bolesti.

 Na vakcinama se nalaze oznake za bolesti čiju imunizaciju sprovode:

D-canine distemper virus-štenećak

H-hepatitis pasa-virusna infekcija,uzrokovana sa dva srodna virusa koja napadaju jetru

P-parvoviroza-virusna infekcija koja napada sluznicu intestinalnog trakta

Pi-virus parainfluence-virusna infekcija koja zajedno sa virusom Hepatitisa može prouzrokovati  infekciju gornjih respiratornih puteva

Cv-corona virus-virusna infekcija slična parvovirozi,ali ne tako fatalna

L-leptospiroza-

Vakcinacija pasa protiv zaraznih bolesti se sprovodi u uzrastu od 8 nedelja,a revakcinacija se vrši nakon mesec dana.Posle revakcinacija pas stiče imunitet,ali se preporučuje nakon mesec dana još jedna vakcinacija,kako bi se solidan imunitet održao godinu dana.
Zadovoljavajući imunitet se održava tokom života,redovnom godišnjom revakcinacijom.
Ukoliko postoji povećan rizik od zaraze ili majka nije bila vakcinisana,štenci mogu da se vakcinišu ranije sa 6 nedelja starosti,a revakcinisanje se vrši još dva puta na 3-4 nedelje.

Vakcinacija mačaka se vrši sa 3 meseca starosti,a revakcina se daje nakon mesec dana.Kasnije se jednom godišnje vrši redovna revakcinacija.
Bolesti protiv kojih se macke vakcinišu su:
Herpes virus-koji izaziva rino-traheitis,infekciju gornjih respiratornih puteva

Calici virus-koji dovodi do respiratornih infekcija i akutnog artritisa

Panleukopenija mačaka-virusno oboljenje sa velikim procentom smrtnosti

Chlamidia psittaci-

Vakcinacija pasa i mačaka protiv besnila je zakonska obaveza vlasnika.
Psi I mačke  se vakcinišu sa 3 meseca starosti,a zatim se jednom godišnje radi redovna revakcinacija.
Ukoliko majka nije bila vakcinisana,štenci  se vakcinišu sa 4 nedelje starosti,a revakcina se sprovodi sa 3 meseca.Dalje se nastavlja sa obaveznom godišnjom vakcinacijom.
Vakcina sadrži inaktivisan i prečišćen klonirani soj virusa besnila.Postoji zabluda kod vlasnika da vakcina protiv besnila dovodi do zaostajanja u rastu i razvoju psa.Vakcine koje se danas koriste su potpuno bezbedne,bez nepovoljnog uticaja na razvoj zivotinje.
Životinje koje iz naše zemlje putuju u zemlje članice EU,moraju da imaju rezultat titra antitela na virus besnila.Ova potvrda važi doživotno,ako se  sprovodi redovna godišnja vakcinacija,što znači da nije potrebno raditi ove analize svaki put pri izlasku iz zemlje.

 

 

 

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari