Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

Novosti ,Veterinarska Ambulanta Beograd

Štene provelo u majčinoj utrobi devet meseci

 

Rutinski klinički pregled  jedne keruše rase rotvajler, koji je izvršila dr.vet.med spec Julijana Milosavljević ,rezultirao je  senzacionalnom dijagnozom. Ultrazvučni nalaz je glasio:zaostalo  štene u svojoj placenti  u trbuhu majke,ali  ne u materici.I to sedam meseci nakon okota.  Taj četvrtak, 9.frebruar 2oo6. se činio kao i svaki drugi radni dan u veterinarskoj ambulanti “Alessandra” u Beogradu. Standardna priča – vakcinacije štenadi  pregledi, telefonski pozivi radi svakojakih saveta ,na programu jedna operacija, i….. snimanje kukova i  laktova .

Dolazi prelepa kuja rase rotvajler, već ovenčana brojnim titulama na izložbama pasa. Ponosni vlasnik  želi da njen dosije kompletira i sertifikatom o stanju njenih kukova i laktova, jer je to za sve službene rase pasa jako bitno –štenad od roditelja sa snimljenim kukovima i laktovima  su na ceni, a i vlasniku raste rejting medju odgajivačima.
Prvi snimak  kukova,  neizvesnost dok iskusno oko dr Julijane  procenjuje, i olakšanje –kukovi su u dobrom stanju. Idemo dalje, kontrola laktova , … I oni su  dobri. Nema sumnje , ova kuja će dobiti  medjunarodni sertifikat koji povrdjuje  kvalitet,…. i jos samo jedno pitanje zadovoljnog vlasnika:” Doktorice , zelim ovu kuju da parim , da li biste hteli da proverite u kakvom je stanju  njena materica, znate, pre sedam meseci je imala težak porodjaj, oštenila je petoro štenadi , pa je došlo do zastoja , veterinar je konstatovao da je došlo do pucanja materice, te je hitno operisao  i izvukao jos 12 stenadi.
Naravno , na drugom stolu u ultrazvučnom kabinetu, pregled materice  i konstatacija  da je materica bez promena. Onda onako iz profesionalne znatiželje, pregled svih unutrašnjih organa abdomena i ….. na monitoru se ukazalo štene.Neverica, i pitanje  da li se keruša u medjuvremenu parila ? Pa jos jednom  sondom iz raznih uglova . Da to je štene, normalno razvijeno, u svojoj posteljici. Oblik ploda  sa posteljicom je bio ovalan,veličine manje dinje,ali bez plodove tečnosti.Unutar njega se mogla jasno razgraničiti struktura koštanog sistema i unutrašnjih organa šteneta.Medjutim mesto nadjenog ploda je krajnje  fizioloski neprimereno.Ektopično mesto ploda je bilo izmedju slezine i creva u omentumu.
“ Bila sam veoma iznenadjena ovim otkrićem , iako sam u svojoj praksi  videla puno toga. Plod je bio formiran, ali mi  je odmah bilo jasno da nije živ.On je proveo dva meseca u materici kada se razvijao,a nakon teškog porodjaja još sedam meseci u trbušnoj šupljini,što je ukupno devet meseci. Dug period neprirodnog  “gravidnog”stanja kuje koji treba okončati .Ovoga puta to neće biti pravi carski rez ali se mora izvaditi štene.Vlasniku sam predočila da se mora uraditi hirurška intervencija   vadjenja ovog ploda, jer su moguće svakojake komplikacije. Za sada, kuja nema bol u abdomenu,nema upadljivu sliku peritonitisa,takodje ne postoje sistemski znaci oboljenja.Vremenom  bol moze postati izrazenije,sto opet ne može ukazati da li bolest  sporo napreduje ili je odraz definitivnih napora organizma da suzbije akutni proces koji je počeo da se razvija.Rano doba sepse se manifestuje povišenom temperaturom,hipotenzijom psa,ubrzanim pulsom..ali ova kuja nije pokazivala te znake, imala je normalan kardiovaskularni status,nije imala groznicu,cak nije osećala nikakav diskomfor u trbuhu.
Analiza krvi je pokazala da je kuja blago anemična,ali bez inflamatornih reakcija.….

Neobična prica više kao kuriozitet,potstakla me je da pitam kolege da li su je ikad čuli ali sam od svih čula razmišljanja puna neverice – sedam meseci nakon porodjaja  da štene ostane u trbušnoj duplji – pa to je naučna fantastika- kuja bi uginula od sepse stotinu puta. Jedan kolega iz Beograda me upita da nisam gledala  preko satelita  kanal DISCOVERI ( discovery kanal ) koji emituje neverovatne medicinske storije.
Setih se na šta cilja – pre možda mesec dana ,  DISCOVERI  kanal  je u serialu neverovatnih medicinskih slučajeva , predstavio i jednu iz Maroka gde su jednoj starici nakon 47 godina  iz stomaka  odstranili plod  koji je bio obavijen mineralnim oklopom.

Ipak smo u ambulanti zaključili da je u pitanju senzacionalan slučaj koji ce ući u anale veterinarske medicine pa smo rešili da celi tok operacije snimimo kako bismo  mogli i da ga ustupimo  zainteresovanim ustanovama.
“Operaciju smo realizovali dan kasnije. Odmah po otvaranju  trbuha, ugledali smo plod u placenti  srastao za trbušnu maramicu . Posteljica je bila potpuno sačuvana , vezana  brojnim priraslicama  kao vaskularni most preko kojih se i ishranjivala ovih sedam meseci  ne ugoživši pritom zdravlje keruše.”

Samo odvajanje  ploda i eliminisanje posledica   za  ekipu  Dr Julijane  nije bio problem Vodilo se računa o hemostazi,jer dodatna nezgrušana krv u peritonealnoj duplji deluje kao izvor fibrina.Nakon  završetka  operacije setili su se i subjekta zbog koga su sve ovo i radili- otvorili su  preparat i u njemu ugledali potpuno formirano štene u neraspadnutom stanju – bilo je konzervirano u svojoj posteljici.
“Ovaj slučaj ima srećan kraj,jer se kuja vrlo brzo oporavila nakon operacije i  bez posledica sto je optimistično jer se od nje očekuje brojno i kvalitetno potomstvo.Slučaj je hteo da se neočekivano otkrije potencijalna opasnost za život jednog psa.Ako imam pravo da kažem,ovaj ultrazvučni pregled je spasio život mlade kuje.ali,ovako rizična stanja treba izbegavati.Godišnji,kontrolni pregledi zdravih životinja kod veterinara su najbolja preventiva”,poručuje doktorka i vraća se svom svakodnevnom poslu i pacijentima koji je radosno  čekaju.

 

 

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari