Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

Kavezne ptice

Zašto se ptice presvlače?

Ptice nisu u prilici,kao psi ili mačke,da vam pridju,umiljavaju se i na taj način ostvare prvi kontakt koji je u većini slučajeva presudan za odabir odredjenog ljubimca.Našim pticama ostaje samo da cvrkuću i pokažu svoje raskošno perje,dakle u ovom slučaju lepota je presudna.

Perje je pokrivač tela kod ptice i pored estetske uloge, ima  vrlo bitne vitalne funkcije.

Postoje letna pera na krilima i repu koja imaju funkciju pri letenju,
pokrovna pera koja pokrivaju telo i daju mu oblik,
paperje  ima ulogu u održavanju toplote,tj.sprečava njeno odavanje u zimskim mesecima.

Obzirom da je perje u kontaktu sa spoljašnjom sredinom podložno je njenim uticajima koji mogu da dovedu do njegovog oštećenja,od promene oblika tj.lomljenja,do promene u boji i sjaju.Tada se stara pera zamenjuju novim,što se naziva mitarenje.

Vreme mitarenja se razlikuje kod različitih vrsta ptica,a kod kaveznih ptica bitan faktor je sredina u kojoj se drže.
Faktori koji utiču na mitarenje su godišnje doba,temperatura,vlažnost,ishrana,pol.

Kanarinci počinju sa mitarenjem u proleće i mitare se do kraja septembra,a neki papagaji se mitare i tokom cele godine.
Dok se”sredjuju”ptice same iščupaju staro perje iz folikula,a kasnije se na tim mestima javlja novo,mlado perje.Mnoge ptice promene ponašanje u ovom periodu,tako neke ptice pevačice tokom mitarenja ne pevaju.

Nekada se zapaža da ptice gube perje,ali ga ne zamenjuju novim,pa se primećuju delovi kože koji su bez perja ili se razvijaju pera nepravilnog oblika i veličine.Tada se govori o patološkom mitarenju.
Uzroci koji dovode do ovog procesa su:šok,strah,izražene temperaturne promene,neadekvatna ishrana.Avitaminoza takodje može biti jedan od uzroka,a rešava se dodavanjem vitaminskih preparata u vodu za piće ili direktnom aplikacijom u kljun.
Kod gojaznih ptica se mogu javiti delovi bez perja,najčešće na grudima i stomaku.
Ektoparaziti mogu dovesti do gubitka perja,a dijagnostika je u ovom slučaju olakšana,jer je mitarenje praćeno izrazitim svrabom.
Smanjena funkcija štitne žlezde može biti jedan od uzroka.Deficit tiroidnih hormona uzrokuje poremećaj rasta perja i nastanak nepravilnih pera.U ovom slučaju dodavanje joda u vodi za piće,daje zadovoljavajuće rezultate.Ovde se često javlja samo estetski problem,jer ptica nastavlja normalno da živi,ali zahteva višu spoljašnju temperaturu zbog nemogućnosti odražavanja normalne termoregulacije.

Čupanje pera se kao prateća pojava javlja kod mitarenja,ali i kod svakog  problema koji je praćen svrabom.Ptica prvo kljuca,a zatim otkida pojedina pera.Može se javiti u blažoj tj.lokalizovanoj formi,a generalizovana forma podrazumeva čupanje perja po celom telu.Nimfe su naročito sklone ovoj pojavi.
U terapiji ovog oboljenja ide se na otklanjanje uzroka.Ako se čupanje nastavi jedini način da se ono spreči je stavljanje”Elizabetine kragne”,koja se postavlja oko vrata ptice.Prvih par minuta ptica može da izgubi ravnotežu,ali se brzo navikne na kragnu.Kragna se skida tokom narednog mitarenja da bi novo perje izbilo na površinu kože.
Čupanje perja se javlja  kod Gang-gang sindroma od kojeg oboljevaju kakadui u kaveznim uslovima držanja  kada nemaju obezbedjenu dovoljnu količinu sveže hrane.
Usled velikog broja faktora mogu da se jave pera koja nisu dovoljno razvijena ili su loše formirana,pa ne mogu da vrše svoju fiziološku funkciju.
Slomljena ili rascepljena pera moraju da se izvade,ako su nezrela,ona su vaskularizovana,pa se javljaju krvarenja,koja se zaustavljaju kompresijom.

Ako primetite da je perje vaše ptice izgubilo boju,sjaj i gustinu,obratite pažnju na uslove koje joj pružate,jer najveći broj uzroka koji dovode do ovih promena se nalazi u njenoj okolini.

                                                                  Golubovic Aleksandra,dr vet med

 

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari