Veterinarska Ambulanta Alessandra,Varovnička Br: 6 ,Beograd,Srbija, 011-2401-047 ,063-243-201 , 063-8736- 286

EKG i Kardiološki pregled

 Šta je EKG ?
    EKG je brz i efikasan klinički test koji nam daje značajne podatke o kardiovaskularnom statusu pacijenta.
    Najjednostavnije rečeno elektrokardiograf je galvanometar koji beleži promene električne aktivnosti srca pomoću pozitivnih i negativnih elektroda.Ovaj proces zapisivanja promene razlike potencijala naziva se elektrokardiografija a sam zapis elektrokardiogram.

Kada je preporučeno uraditi EKG pregled?
Prilikom  posete  veterinaru obaviće se kompletan klinički pregled vašeg ljubimca.Ako prilikom ovog pregleda veterinar konstatuje promene srčanih tonova i/ili srčanog ritma neophodna su  detaljnija ispitivanja kardiovaskularnog sistema-  elektrokardiografija,rentgenokardiografija,ehokardiografija.
Preporuka je da se  EKG vrši pre hirurških intervencija i uvodjenja životinje u anesteziju .
Pojedine rase pasa doberman,boxer… imaju predispoziciju za nasledne srčane mane i oboljenja.Zato pasminski klubovi zahtevaju sertifikat ili potvrdu da je  jedinka zdrava i oslobodjana srčanih oboljenja koja se prenose na potomstvo.
Često se EKG pregled obavi  na zahtev samih vlasnika kada primete povremene ili stalne promene ponašanja svojih ljubimaca.Svaki vlasnik može da zaključi da se njegov pas brzo zamara,odbija duge šetnje i igru,promenjeno diše, suvo kašalje, ima slab apetit, naduven stomak…. Medjutim,problem je što je u toj fazi bolest već uznapredovala i često izkomplikovana (edem pluća,ascit…).Zato su za ranu dijagnostiku i blagovremenu terapiju srčanih oboljenja od neprocenjivog značaja klinički pregledi tokom redovnih poseta veterinaru radi vakcinacija,dehelmintizacija i ostalih preventivnih tretmana.

ekg

Kako izgleda EKG pregled?
EKG pregled je potpuno bezbolan i brz pregled.U najvećem broju slučajeva ne zahteva sedaciju osim ako je životinja izuzetno uznemirena,agresivna ili kada se radi o nekim urgentnim stanjima u kojima je protokol EKG pregleda drugačiji.
U našoj ambulanti praktikujemo da se ovaj pregled prethodno zakaže,kako bismo izbegli zadržavanje u čekaonici što može da uznemiri životinju. Za uzimanje kvalitetnog EKG zapisa je poželjno da životinja bude što je moguće smirenija.
Životinja se najčešće postavi da leži u bočnom položaju sa ispruženim ekstremitetima .To je tzv. standardni položaj mada se mogu koristiti  stojeći stav i ležeći sternalni položaj.Kada je pacijent u odgovarajućem položaju postavljaju se elektrode i uzima se EKG zapis.Ceo postupak traje nekoliko minuta.

Da li ste znali… ?   
-da je 1887. godine Britanski fiziolog Augustus D. Waller objavio prvo saopštenje o električnim aktivnostima srca.To je prvi objavljeni elektrokardiogram humanog pacijenta uzet od Waller-ovog asistenta iz laboratorije Thomas-a Goswell-a “kapilarnim elektrometrom”.Manje je poznata činjenica da je Waller imao psa po imenu Jimmy koji je takodje strpljivo stajao sa šapama potopljenim u staklenoj posudi sa tečnošću, dok je njegov gospodar demonstrirao uzimanje  elektrokardiograma ostaloj naučnoj javnosti.I ovaj pas je svojim strpljenjem zaslužio da bude spomenut u istoriji elektrokardiografije.
-da je Nemac Willhem Einthoven 1895.godine prvi uveo pojam “elektrokardiografija”.Einthoven je 1924.god dobio Nobelovu nagradu za rad na inovacijama galvanometra-elektrokardiografa.


 

 

 
limundo
Copyright © 2007 - 2010 by alesvet All rights reserved . Design by bcc - BccRacunari